LEŚNA ŚCIEŻKA

.
.

Projekt wnętrza mieszkania w Krakowie
Powierzchnia: 
90 m2
Lokalizacja: Sidzina, Kraków, 2018
Projekt: Daria Cichoń, Maria Rauch, Tomasz Żemojcin

„Bardzo pouczający i ważny był dla mnie pierwszy etap współpracy, kiedy przy pomocy różnych narzędzi (ankieta, tablica inspiracji) i dzięki rozmowom z Marią, dotarłam do sedna tego, czego oczekuję od wnętrza, jakie funkcje ma spełniać i jak chce się w nim czuć. Wszystkie proponowane później rozwiązania były mocno zakorzenione w tych wstępnych przemyśleniach. Od początku czułam, że mogę w pełni zaufać Marii i Darii, bo dokładnie wiedzą jak odpowiedzieć na nasze potrzeby i wątpliwości. ”

Pomysł na leśną ścieżkę nie przyszedł do nas od razu. Wiedzieliśmy, że Klientka wraz z córką to pasjonatki natury oraz pieszych wycieczek. Pierwsze dwie wersje koncepcji – bo zawsze prezentujemy dwie wersje do wyboru – nazywały się nieco inaczej. Ale podczas omawiania Klientka z uśmiechem na ustach sama skomentowała, że czułaby się w takim wnętrzu jak na leśnej ścieżce. Wszystko za sprawą długiego korytarza, który początkowo stanowił najmniej atrakcyjną część mieszkania, ale dzięki kilku zabiegom stał się sercem projektu.

Jeden z moodboardów, prezentujący inspiracje kolorystyczne, materiałowe i zajawkowe.
Przy pomocy moodboardów (więcej w galerii zdjęć) przedstawiamy dwie pierwsze koncepcje na wnętrze.

Wzdłuż jednej ściany zaprojektowaliśmy drewniane skrzynki wypełnione mchem, roślinami, książkami i lasami zamkniętymi w słoikach, po drugiej stronie natomiast znalazło się miejsce dla szklanych kul z zielenią. Kompozycję dopełniły odbite monoprinty z liści paproci oraz mlecza, a także galeria polaroidów zawieszonych na klamerkach. Pod sufitem znalazły się minimalistyczne kule, nawiązujące do rozgwieżdżonego nieba. Podążając leśną ścieżką docieramy do salonu połączonego z kuchnią, gdzie pod instalacją z gałęzi i żarówek czeka już na nas wygodny hamak i słodkie lenistwo.

Wszystkie motywy: zieleń, skrzynki, drewno, patyki, polaroidy, monoprinty i etniczne wzory subtelnie pojawiają się w każdym pomieszczeniu, tworząc spójną całość. Co więcej – nie ma tu miejsca na oszukiwanie! Cała leśna ścieżka żyje i przybliża mieszkanki do tego, za czym najbardziej tęsknią.

Projekt jest w trakcie realizacji.